február 2013

Ovisok a Könyvtárban

Időpont: 
szerda, 2013, február 27 - 13:40

A Szondy úti ovisok megnézték a Könyvtárban a rajzkiállítást és élvezték a jóidőt a könyvtár udvarán :))

Olvasópályázat

Időpont: 
szerda, 2013, február 27 - 08:00 - péntek, 2013, április 5 - 13:00

Olvasópályázat

Időpont: 
szerda, 2013, február 27 - 08:00 - péntek, 2013, április 5 - 13:00

Keresd a könyvtárban!

Időpont: 
kedd, 2013, február 26 - 14:10 - csütörtök, 2013, március 14 - 14:10

Megjelent a "Keresd a könyvtárban" könyvtárhasználati verseny 2013. évi 1. feladatsora.

A könyvek:

2. osztály:
Csukás István: A téli tücsök meséi

3. osztály:
Janikovszky Éva: Égigérő fű (megjelent "Málnaszörp és szalmaszál" címen is)

4. osztály:
Milne: Micimackó

5-6. osztály:
Nógrádi Gábor: Petepite

A kistelepülési könyvtári ellátást támogató összeg

A törvényes határidőben a kultúráért felelős miniszter megküldte a belügyminiszternek a kistelepülési könyvtári ellátás után a megyei könyvtárakat megillető támogatások összegét.

A lakosságszám-kategória szerint nyújtható támogatás fajlagos összegei az alábbiak:

1-1000 fő lakosságszámú település után: 668.300,- Ft
(Csataszög, Jászágó, Jászivány, Kétpó, Kuncsorba, Mezőhék, Nagyrév, Szászberek, Tiszagyenda, Tiszaigar, Tiszainoka, Tomajmonostora, Vezseny)

1001-1500 fő lakosságszámú település után: 835.380,- Ft
(Berekfürdő, Nagyiván, Örményes, Szelevény, Tiszaörs, Tiszasüly)

1501-5000 fő lakosságszámú település után: 1.002.460,- Ft
(Alattyán, Cibakháza, Csépa, Jánoshida, Jászalsószentgyörgy, Jászboldogháza, Jászdózsa, Jászfelsőszentgyörgy, Jászjákóhalma, Jászszentandrás, Jásztelek, Kőtelek, Nagykörű, Pusztamonostor, Rákócziújfalu, Tiszabura, Tiszajenő, Tiszaroff, Tiszaszentimre, Tiszavárkony,)

Online szolgáltatások a könyvtárban

Időpont: 
hétfő, 2013, február 25 - 12:10 - kedd, 2013, december 31 - 18:10

 

A Városi Könyvtár weboldalán keresztül olvasóinknak lehetősége van néhány könyvtári szolgáltatást otthonról, Interneten keresztül , igénybe venni.

Keresés a könyvtár állományában a KATALÓGUS menüpont alatt:

                A keresési felületen egyszerre több könyvtár állományában lehet keresni, ezért kérem, figyeljenek arra, hogy melyik katalógus van a listában „kipipálva”, illetve keresőszóként soha ne használjanak határozott névelőt (pl. „a” vagy „az”).

A további szolgáltatások igénybevételéhez regisztrálni kell a honlapra (a regisztrációnak itt is feltétele az érvényes e-mail cím).

                A regisztrációt a weboldal jobb felső sarkában a „Új fiók létrehozása” szövegre való kattintással lehet indítani (segítségül el lehet olvasni a jobb oldali PORTÁL SZOLGÁLTATÁSAI blokk „Regisztráció a honlapon” linkjét). A regisztrációhoz tetszőleges nevet és jelszót lehet megadni, a válaszlevelek pedig a megadott e-mail címre érkeznek, először egy un. „üdvözlő levél” majd később a tényleges regisztráció visszaigazolása (ennek feladója a Megyei Könyvtár, de ez ne zavarjon senkit). A visszaigazolás után be lehet lépni a weboldalra a megadott adatokkal.

                A honlapra való belépés után lehetőség van az „olvasójegy regisztrációjára”, amely már konkrét könyvtári szolgáltatások igénybevételére nyújt lehetőséget. (A regisztrációhoz szintén a PORTÁL SZOLGÁLTATÁSAI blokkban kapunk segítséget – kérem, ezt nagyon figyelmesen olvassák el, mert az itt megadandó adatoknak egyezniük kell a könyvtár nyilvántartásával!) Ha valakinek a leírás pontos követése után is hibaüzenet érkezik, keresse fel a könyvtárat adategyeztetés céljából.

                Sikeresen rögzített olvasójegy esetén a jobb oldali, személyes adatainkat tartalmazó blokkban azonnal megjelenik minden információ az aktuális kölcsönzésekre vonatkozóan (darabszám, lejárati határidő, késedelmi díj, stb.). Lehetőség nyílik a kölcsönzött dokumentumok hosszabbítására is (max. 2 alkalommal) a blokk „Részletes adatok" linkje alatt.

A honlap használatára vonatkozó kérdés, vagy hiba esetén kérem, forduljanak hozzánk személyesen, vagy a könyvtár e-mailjén, vagy facebook elérhetőségén keresztül. (Ha az esetleges probléma megoldásához személyes adatok megadása is szükséges, azt ne a közösségi oldalon keresztül tegyék meg!)

Homeopátia

Időpont: 
hétfő, 2013, március 11 - 17:30 - - 18:30

TÁMOP 2013

Időpont: 
kedd, 2013, január 1 - 10:00 - kedd, 2013, december 31 - 18:00

A pályázat keretében a következő programok kerültek lebonyolításra:

Informális és nem formális könyvtárhasználat:

Százarcú könyvtár:

- Ebben az évben szavalóversenyt rendeztünk ebben a témában. A résztvevők az értékelésre várakozva A róka, mint Mikulás c. bábjelenetet nézhették meg, a nyereménykönyveket pedig a Mikulás osztotta ki a legjobb szavalóknak.

 

Író-olvasó találkozók

- Bálint Ágnes halálának 5. évfordulójára emlékezve rendhagyó "író-olvasó" találkozót tartottunk két lépésben a 4 c. osztályosok részvételével. Az első órán az író életrajzával, műveivel ismerkedtünk a könyvtár eszközeinek segítségével négy munkacsoportban. A különböző módokon (lexikon, Internet, katalógus, a könyvtár polcai) összegyűjtött információkat összehasonlítva az információk forrásait is értékelhettük. "Életre kelt könyvek" - 2. lépésként az író kiválasztott műveiből csoportonként 1-1 epizódot adtunk elő az osztálynak saját készítésű síkbábok segítségével.

"Irodalmi kirándulások"

-2013-ban rendeztünk szavalóversenyt az általános- és középiskolásoknak március 15-ére, 3 fordulós, internetes sci-fi totót Kuczka Péter emlékére, mesemondóversenyt 2-4 osztályosoknak a Népmese Napjára és Weöres Sándor rajzpályázatot óvodásoknak és 1. osztályosoknak.

- Az informális és nem formális könyvtárhasználat keretében is dokumentáltunk néhány programot: az Olvasás Éjszakájára és a Könyves Vasárnapra is szerveztünk játékos és kreatív programokat a család minden tagjának. Decemberben pedig az óvodásokat leptük meg egy kis bábjelenettel, amit több turnusban minden óvodai csoport megnézhetett.

Használóképzés:

- 2013-ban is fogadtunk óvodás-, iskolás csoportokat és felnőtteket is könyvtárbemutató, könyvtárhasználati és tematikus könyvtári órákra, ezek egy részét a pályázatnak megfelelően dokumentáltuk is. A Hamupikőke, Méhecske, Nyuszi és az óvodai nagycsoport 5 tematikus könyvtári órán, a Nemzetközi Könyvajándék nap alkalmából 6 óvodás és iskolás csoport vett részt meseolvasással, beiratkozással egybekötött könyvtárhasználati foglalkozáson.

Digitális írástudás

- 2013-ban két alkalommal tudtunk számítógép-használati tanfolyamot tartani 10 fő részvételével.

Szavalóverseny

Időpont: 
kedd, 2013, március 12 - 14:00 - szerda, 2013, március 13 - 16:00

A Városi Könyvtár szavalóversenyt hirdet az 1948-49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére.

Nevezni magyar költő az ünnephez kapcsolódó versével, illetve 1-2. osztályosoknak tavasszal kapcsolatos verssel lehet.

Az értékelés korcsoportonként történik.

A verseny helye: Városi Művelődési Ház

Ideje:

1-3. osztályosoknak 2013. március 12. du 14 óra

4-12. osztályosoknak 2013. március 13. du 14 óra

A vetélkedő díjkiosztására a városi ünnepélyen kerül sor.

Rajzkiállítás

Időpont: 
hétfő, 2013, február 18 - 09:00 - szerda, 2013, február 27 - 09:00