July 2014

Nyári szünet 2014

Időpont: 
Monday, 2014, August 4 - 10:00 - Friday, 2014, August 22 - 18:00

 

Kedves Olvasóink!

Könyvtárunk 2014. augusztus 4-től 2014. augusztus 22-ig ZÁRVA tart.

Nyitás 2014. augusztus 25, de. 10:00.

A nyári szünet időtartama alatt minden könyvtári szolgáltatás szünetel.

Kérjük gondoskodjanak időben olvasnivalóról!

Nyirő József : Havasok könyve

Időpont: 
Tuesday, 2014, July 22 - 11:30 - Tuesday, 2014, July 29 - 18:00

Nyirő József novelláinak kedvenc témája, helyszíne volt az erdélyi havasok világa. Az  először 1936-ban megjelent "Havasok könyve" c. novellafüzér is ebből, az író által oly nagyon szeretett közegből meríti témáit.

Ez „a székely havas izgalmas, drámai pillanatokban bővelkedő mindennapjait megörökítő kötet világirodalmi mércével mérve sem marad el Jack London vagy Kipling hasonló művei mögött. Megfigyeléseinek pontossága, fantáziájának eredetisége, gondolatainak férfiassága és kiemelkedő elbeszélő tehetsége - íme azok az erények, amelyek Nyirő e művében is jól kimutathatók.”

"...az eleven élettel nyüzsgő, csodálatos titkokkal telített székely havasról mesél szebbnél szebb, izgalmasnál izgalmasabb történeteket ez az új könyv, melynek címe: Havasok könyve. Megszületett a székely dzsungel-könyv. A mi madaraink énekelnek benne fülünknek ismerős dalokat, a mi állataink beszélnek anyánktól tanult, édes nyelven, megértjük a székely ősvadon zúgását, a hulló fenyőtoboz zaját, a bokrok és a fák minden parányi neszét. Sírni lehet a gyönyörűségtől. (...) A fontos csak az, hogy olyan írásmű született, amilyen az egész világirodalomban kevés van, s a maga nemében páratlan. A leíróművészet európai érvényű iskolapéldája. Sok-sok idő múltán is bizonyára örömet és megifjító, bűvös italt nyújt majd az élet vándorútján megfáradottaknak, és számos nyelven hirdeti a szépség és jóság hervadhatatlan igéit. Talán a Gulliver és a Robinson társa is lesz valamikor, ki tudja. Tündéri havas, erdők, vadonok világa, sohasem halhat meg a te varázslatos romantikád! Magyar nyelv, sohasem némulhat el a te zengő szépséged, melyet most egyetlen könyvbe sűrítve a kezemben tartok." (Keleti Újság (Kolozsvár), 1937. február 8. Dsida Jenő)

Ezekből, és a szerző hasonló témájú novelláiból készült az 1942-es "Emberek a havason" c. film is, melynek forgatókönyvét a rendező, Szőts István és Nyirő József közösen állította össze..

A 2000-ben az évszázad 12 legjobb magyar filmje közé választott alkotás megtekinthető a Városi Könyvtár NAVA-pontjában is.