Sajtóközlemény...

...a TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0069 számú „Zounok projekt II”-ről

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzata Abádszalók, Kunhegyes, Tiszaföldvár, Újszász városok, Tiszaszőlős, Tószeg községek önkormányzataival alakított konzorciumot, mely a TÁMOP-3.2.4-08/1-2009-0069 számú, „Zounok projekt II” Jász-Nagykun-Szolnok megye könyvtárainak olvasás-, könyvtárnépszerűsítő projektje, az ifjúságra és a leszakadó térség felnőtteire, valamint az elektronikus megyei köz- és iskolai könyvtári szolgáltatások nyújtására koncentrálva pályázattal 80.459.333,- Ft-ot nyert.

Ebből az összegből a konzorciumi partnerek megvalósítási helyein, az abádszalóki Ember Mária Könyvtárban, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Pedagógiai Intézet, Pedagógiai Szakmai és Szakszolgálatnál, a kunhegyesi Városi Könyvtár és Közművelődési Intézményben, a tiszaföldvári Városi Könyvtárban, Ószőlői Fiókkönyvtár és Általános Iskolai Könyvtárban, a tiszaszőlősi Községi Könyvtár és Szabadidő Központban, a tószegi Községi Közkönyvtárban, az újszászi Városi Művelődési Ház és Könyvtárban, valamint a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Verseghy Ferenc Könyvtár és Művelődési Intézetben jelentős számú rendezvényre, képzésre és a használók tájékozódását segítő adatbázis-fejlesztésre került sor.

A projekt megvalósításának színhelyein minden korosztály számára olvasás- és könyvtárnépszerűsítő programokat, a felzárkózást, az internet szolgáltatásainak használatát segítő előadásokat, képzéseket rendeztek a felhasználók számára. A megnyert pályázat jelentősen segítette a könyvtári dolgozók továbbképzését is. A projekt keretében megújult és új, 24 órán keresztül igénybe vehető szolgáltatásokkal bővült az intézmények honlapja, teljesebbé váltak a számítógépes katalógusok. A távhasználók a fejlesztések eredményeiről a http://zounuk.hu oldalon tájékozódhatnak. Kiegészülhettek a könyvtárak bútorzatai is. A fejlesztések eredményeként a megye könyvtáraiban megtalálható dokumentumvagyon gazdaságosabban, jobban átláthatóan hasznosító.

Az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési / Európai Szociális Alapjának, valamint a Magyar Köztársaság támogatásával megvalósuló projekt lehetővé tette, hogy az információs társadalom alapintézményének tekinthető könyvtárak még több felhasználót érhessenek el és hatékonyabban szolgálhassák megyénk lakosságát.

Jász-Nagykun-Szolnok Megye Önkormányzata