Helyismereti wiki oldalak

Forradalmi munkás-paraszt kormány emléktáblája (Szolnok)

A Szolnok Megyei Tanács emeleti előcsarnokában állt egykori emléktábla, amelyet Szolnok város fennállásának 900. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségsorozat keretében leplezték le az MSZMP újjáalakulásának és a Forradalmi Munkás-Paraszt Kormány megalakulásának emlékére.

KMP-emléktábla (Szolnok)

A Kommunisták Magyarországi Pártjának (KMP) szolnoki szervezetének megalakulását jelző emléktáblát 1958-ban állították fel az egykori Balaton Kávéház falán. Az épületet utóbb lebontották. Az emléktábla a Damjanich János Múzeum raktárába került.

Karkecz Károly-emléktábla (Szolnok)

Szolnokon 1966-ban utcát neveztek el Karckecz Károly (1928-1956) honvédőrnagyról (A mai Bacsó Nándor utca). Emléktábklát is állítottak itt ugyanabban az évben. A Városi Tanács által állított 40x60 centiméteres tábla szövege: "Karkecz Károly honvédőrnagy"

Karkecz Károly (1928-1956)

1928-ban született Szolnokon. Hivatásos honvédtiszt. 1945-től a MADISZ, majd 1947-től az MKP tagja. A tiszti iskola elvégzése után politikai tiszt, később a hadseregen belül párttitkár lett. 1956-ban  Nagykanizsán teljesített szolgálatot, ahol a forradalom elleni harcban a Kádár kormány oldalán november 4-én elesett. Halála után századosból őrnaggyá léptették elő. 
 
Forrás:
Cseh Géza: Szolnok város utcanevei. Helytörténeti adattár.

Lenin-szobor (Szolnok)(1958)

A Tiszamenti Vegyiművek irodaépülete előtt 1958-ban leplezték le Lenin szobrát. A 60x80 centiméteres alkotás Rátzay Pál budapesti szobrászművész alkotása volt.

 

Lenin-szobor (Szolnok)

Szolnokon a Magyar Szocialista Munkáspárt székházában 1966-ban avatták fel Lenin portréjét. A 60x80 centiméteres alkotás Szabó László szobrászművész alkotása.

Szakszervezeti emléktábla (Szolnok)

1948-ban a Szolnok Megyei Tanács állított emléktáblát az akkori Tisza Antal Úttörőház (ma Tudomány és Technika Háza) falán.

Az egykori emléktábla szövege: "A szolnoki szabad szakszervezetek a felszabadulás emlékére. A szervezett munkások 1944-48 között ebben az épületben kezdték el újraszervezni Szolnok város és megye Szakszervezeti mozgalmát"

Általános Munkásképző Egylet emléktáblája (Szolnok)

Szolnokon az Óvoda utca 7. szám alatt álló lakóházban működött az Általános Munkásképző Egylet. 1973-ban a Vűrosu Tanács emléktáblát emelt az épület utcai homlokzatán.

A tábla szövege: "1903-1973. Ebben a házban tevékenykedett a Szolnoki Általános Munkásképző Egylet, amely a szolnoki munkásmozgalom központja volt, az Egylet beliltásáig. Megemlékezésül Szolnok város dolgozói"

Tóth János-szobor (Szolnok)

1963. április 21-én avatták fel Keskeny János és Tóth Ferenc mellszobrát a Szolnok Városi Tanács tanácstermében. Tóth Ferenc mellszobrának alkotója Simon Ferenc (1922-2015) szobrász volt.

A szobrokat a rendszerváltás követően eltávolították a szolnoki városháza díszterméből.

Forrás:

Keskeny János-szobor (Szolnok)

1963. április 21-én avatták fel Keskeny János és Tóth Ferenc mellszobrát a Szolnok Városi Tanács tanácstermében. Keskeny János mellszobrának alkotója Meszes Tóth Gyula budapesti szobrász volt.

A szobrokat a rendszerváltás követően eltávolították a szolnoki városháza díszterméből.

Forrás:

Díszünnepség Szolnokon Lenin születésének 93. évfordulóján. Szolnok megyei Néplap (1963.04.23.): 1.